Günlük kullanıma uygun bal ve tarçın maskesinin hazırlaması ve uygulaması çok basit ve sonucu ise muhteşemdir. Mutfağınızda kullandığınız malzemelerden doğal ve etkili bir güzellik maskesi yapabilirsiniz. Tarçın ve bal ... DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Altın çilek, yer kirazı, faydaları nelerdir, yan etkileri nelerdir, nasıl yenir ?
Türkiye"de birçok bölgemizde yetişebilen Altın çilek veya halk arasındaki adı ile yer kirazı olarak isim yapmış durumda. Faydası saymakla bitmeyen zengin lif kaynağı meyve özellikle Güney Amerika"da yetişmektedir. Meyvenin orta kısmı kahverengidir ve sarı çiçeklere sahiptir. Bitkinin üzerindeki meyve olgunlaştıkça sarımtırak renge dönüşmektedir. Bitki en çok çorak toprakları sever. Büyüme döneminde suya çok fazla ihtiyaç duymaktadır.Kırılgan bir yapıya sahiptir. Bitkinin kendi içinde birkaç çeşidi bulunur. Taze tüketecekseniz dış yüzeyindeki kağıdımsı yüzeyini soymanız gerekir.

Salata, kek ve pastalarda kullanılan meyvenin reçeli de yapılıyor. Tatlı ve aynı zamanda mayhoş tadı ile lezzetli bir besindir ve özel soslarda kullanılmaktadır. Dondurmanın yapımında kullanılmaktadır.
Altın Çilek meyvesinin kurutulması oldukça meşakkatli bir iş olduğu için ve taze bulunması kolay olmadığından kurusu tercih sebebidir. Fakat taze tüketilmesi daha faydalıdır. Özellikle diyabet ve şeker hastalığı taşıyanlar için sağlıklı ve değerlerini dengede tutabilen bir meyvedir. Denenmiş ve gözlemlenmiş sonuçlar ile diyabet hastalarının korkmadan tüketebileceği tek meyve olarak akıllarda yer almaktadır.
Antioksidan açısından çok zengin bir içeriğe sahip olduğu için cilt bakımında önemli bir yer alır. İdrar yollarını ve böbrekleri temizler. Kalp ve verem gibi ciddi hastalıklara dahi faydalı olan bir meyvedir. Kalori açısından az miktarlar taşıdığı için sindirim sisteminizdeki bakteri ve parazitleri yok etmede en önemli yiyecek olarak bilinmektedir. Çocuklarının zihinsel ve fiziksel gelişimde olumlu katkılar sağlayacaktır.
Altın Çilek Meyvesinin Yan Etkileri ;
Her gıda için söylenen sözü hatırlatarak azı karar çoğu zarar, altın çilek için de geçerlidir. Aksi durumunda fayda beklediğiniz yerde zarar görmeniz olası. Tansiyonunuzu düşürmesi gibi bir etkisi olduğundan dolayı tansiyon düşüklüğü yaşayan kişilerde baygınlığa sebep olabiliyor. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin altın çilek tüketmesi önerilmemektedir. Zayıflamaya etkisi kullanılarak çeşitli ilaçlar ve tabletleri üretilmiştir, bizce bu ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Tüketecekseniz taze olarak tüketin. İshal rahatsızlığı olanlarda, su atımının ishal durumunda çok olması ve altın çileğin de su atımını artırmasından ötürü önerilmez.
İşte Altın Çilek"in saymakla bitmeyen faydaları:
- Dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesidir.
- Kilo vermeye yardımcı özelliğiyle bilinir.
- Diyabet hastalarına faydalı olduğu gözlemlenmiştir.
- Antioksidan açısından zengindir.
-Kalp, verem ve idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olarak önerilir.
- C,B1,B2,B3 ve keroten gibi vitamin ve mineraller bakımından çok zengin bir meyvedir.
- Potasyum değeri oldukça yüksektir.
- Kalsiyum açısından zengindir ve bu nedenle okul öncesi çocukların gelişimi için önerilmektedir.
- Metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olur.
- Kan dolaşımını düzenlemede pozitif etkileri vardır.
- Kalorisi azdır. Sindirim sistemindeki parazitleri yok etmeye yardımcı olur.
- Aromasından dolayı pastacılık, dondurma aroması olarak ve marmelat yapımında kullanılır.
- Meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda kullanılabilir.
- Cildi güneşten korumada ve cilt kanseri tedbir olarak deri gerici özelliği olduğundan, yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olur.
- Kanda bulunan fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır.
- İçerisinde 8 ayrı alkolid bulunmaktadır. Bu alkolidler bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmaktadır.
- Kanı arındırmaya ve görme sinirlerini yapılandırmaya yardımcı olur.
- Prostat ve solunum yolu hastalıklarının tedavisinde olumlu etkileri olduğu gözlenmiştir.
Türkiye"de birçok bölgemizde yetişebilen Altın çilek veya halk arasındaki adı ile yer kirazı olarak isim yapmış durumda. Faydası saymakla bitmeyen zengin lif kaynağı meyve özellikle Güney Amerika"da yetişmektedir. Meyvenin orta kısmı kahverengidir ve sarı çiçeklere sahiptir. Bitkinin üzerindeki meyve olgunlaştıkça sarımtırak renge dönüşmektedir. Bitki en çok çorak toprakları sever. Büyüme döneminde suya çok fazla ihtiyaç duymaktadır.Kırılgan bir yapıya sahiptir. Bitkinin kendi içinde birkaç çeşidi bulunur. Taze tüketecekseniz dış yüzeyindeki kağıdımsı yüzeyini soymanız gerekir.
Salata, kek ve pastalarda kullanılan meyvenin reçeli de yapılıyor. Tatlı ve aynı zamanda mayhoş tadı ile lezzetli bir besindir ve özel soslarda kullanılmaktadır. Dondurmanın yapımında kullanılmaktadır.
Altın Çilek meyvesinin kurutulması oldukça meşakkatli bir iş olduğu için ve taze bulunması kolay olmadığından kurusu tercih sebebidir. Fakat taze tüketilmesi daha faydalıdır. Özellikle diyabet ve şeker hastalığı taşıyanlar için sağlıklı ve değerlerini dengede tutabilen bir meyvedir. Denenmiş ve gözlemlenmiş sonuçlar ile diyabet hastalarının korkmadan tüketebileceği tek meyve olarak akıllarda yer almaktadır.
Antioksidan açısından çok zengin bir içeriğe sahip olduğu için cilt bakımında önemli bir yer alır. İdrar yollarını ve böbrekleri temizler. Kalp ve verem gibi ciddi hastalıklara dahi faydalı olan bir meyvedir. Kalori açısından az miktarlar taşıdığı için sindirim sisteminizdeki bakteri ve parazitleri yok etmede en önemli yiyecek olarak bilinmektedir. Çocuklarının zihinsel ve fiziksel gelişimde olumlu katkılar sağlayacaktır.
Her gıda için söylenen sözü hatırlatarak azı karar çoğu zarar, altın çilek için de geçerlidir. Aksi durumunda fayda beklediğiniz yerde zarar görmeniz olası. Tansiyonunuzu düşürmesi gibi bir etkisi olduğundan dolayı tansiyon düşüklüğü yaşayan kişilerde baygınlığa sebep olabiliyor. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin altın çilek tüketmesi önerilmemektedir. Zayıflamaya etkisi kullanılarak çeşitli ilaçlar ve tabletleri üretilmiştir, bizce bu ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Tüketecekseniz taze olarak tüketin. İshal rahatsızlığı olanlarda, su atımının ishal durumunda çok olması ve altın çileğin de su atımını artırmasından ötürü önerilmez.
- Dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesidir.
- Kilo vermeye yardımcı özelliğiyle bilinir.
- Diyabet hastalarına faydalı olduğu gözlemlenmiştir.
- Antioksidan açısından zengindir.
-Kalp, verem ve idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olarak önerilir.
- C,B1,B2,B3 ve keroten gibi vitamin ve mineraller bakımından çok zengin bir meyvedir.
- Potasyum değeri oldukça yüksektir.
- Kalsiyum açısından zengindir ve bu nedenle okul öncesi çocukların gelişimi için önerilmektedir.
- Metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olur.
- Kan dolaşımını düzenlemede pozitif etkileri vardır.
- Kalorisi azdır. Sindirim sistemindeki parazitleri yok etmeye yardımcı olur.
- Aromasından dolayı pastacılık, dondurma aroması olarak ve marmelat yapımında kullanılır.
- Meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda kullanılabilir.
- Cildi güneşten korumada ve cilt kanseri tedbir olarak deri gerici özelliği olduğundan, yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olur.
- Kanda bulunan fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır.
- İçerisinde 8 ayrı alkolid bulunmaktadır. Bu alkolidler bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmaktadır.
- Kanı arındırmaya ve görme sinirlerini yapılandırmaya yardımcı olur.
- Prostat ve solunum yolu hastalıklarının tedavisinde olumlu etkileri olduğu gözlenmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder