Günlük kullanıma uygun bal ve tarçın maskesinin hazırlaması ve uygulaması çok basit ve sonucu ise muhteşemdir. Mutfağınızda kullandığınız malzemelerden doğal ve etkili bir güzellik maskesi yapabilirsiniz. Tarçın ve bal ... DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Aşure Günü Nedir ?
"Aşure" kelimesi, arapçada 10 anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiş ve Muharrem ayının onuncu gününe verilen isimdir.
Hicri takvime göre, yılın ilk ayı olan Muharrem ayı, Kuran-ı Kerimde önemi belirtilen dört aydan biridir.
Böyle mübarek bir günde, Aşure pişirip, sevdiklerimizle paylaştığımızda bereketinin bol olacağına inanırız. 2014 yılında Muharrem ayı 25 ekim'de başlıyor. Aşure günü ise 3 kasım, yani bu güne denk gelmektedir.
Aşure Tarifi
İçinde bolca malzeme bulunan aşure tarifine geçelim. Bildiğiniz gibi damak tadınıza göre bu malzemeleri değiştirmeniz mümkün. Zaten farklı yörelerde, farklı malzemeler ile yapılabiliyor. Biz, genel tarif için yaklaşık olarak malzemeleri aşağıda sıraladık. Siz zevkinize göre, dilediğiniz malzemeyi bol tutabilirsiniz. Aşure tarifindeki miktarlar, 10 kase çıkacak şekilde ayarlanmıştır. Yani tarifimiz 10 kişilik. Siz isteğinize göre ölçüleri değiştirebilirsiniz.Malzemeler
- 1 adet küp şekilde doğranmış elma (İsteğe bağlı)
- 4-5 adet ortadan ikiye bölünmüş kuru kayısı (Kullanmanız önerilir)
- 5-6 adet ceviz (İsteğe bağlı)
- 4-5 adet ortadan ikiye bölünmüş kuru incir (Kullanmanız önerilir)
- 1/2 kahve fincanı kadar bulgur (İsteğe bağlı)
- 2 çay bardağı buğday (Kullanmanız önerilir)
- 1 çay bardağı kuru fasulye (Kullanmanız önerilir)
- ahve fincanı nohut (Kullanmanız önerilir)
- 1 k1 çay bardağı kadar pirinç (İsteğe bağlı)
- 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık (İsteğe bağlı)
- 20 su bardağı su
- 1 adet toz tarçın veya kabuk tarçın (Kullanmanız önerilir)
- 2,5 su bardağı şeker (Kullanmanız önerilir)
- 1 avuç fındık (İsteğe bağlı)
- 1 kahve fincanı konserve veya haşlanmış mısır (İsteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi (İsteğe bağlı)
- 2 çorba kaşığı sapsız kuru üzüm (İsteğe bağlı)
- 1/2 çay kaşığı Hindistan cevizi (İsteğe bağlı)
- 1/2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi (İsteğe bağlı)
- 3-4 adet karanfil (Kullanmanız önerilir)
- Süslemek için dilimlenmiş tuzlu fıstık, badem, nar, kuş üzümü
![]() |
Aşure nasıl yapılır ? Kolay aşure tarifi |
Aşure Yapılışı
Malzemenin çok olması sizi ürkütmesin, yapılışı kolay. Öncelikle baklagilleri bir gün önceden suda ıslatılmalı. Buğday ilk malzeme olmak üzere pişirme işlemi başlatılıp, teker teker malzemeler ilave edilir. Hepsi kaynadığında Aşure Tarifiniz hazır olacaktır. Gerekli açıklamalar, aşağıda daha detaylı şekilde yapılmıştır.- Bir gece önceden hazırlanması gerekenler ;
Kuru fasulye, nohut ve buğdayı ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Kuru fasulye ve nohudu ıslattığınız kaplara bir tatlı kaşığı tuz ilave etmenizde fayda var.
- 4-5 Saat önce hazırlanması gerekenler ;
Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, bulgur ve pirinci ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Bir gece öncesi hazırladığınız malzemeleri ayrı ayrı haşlayın. Pirinç, bulgur ve meyveleri de ortalama 10 dakika kadar haşlayın.
Kurubaklagillerden başlıyoruz.
- 4-5 Saat önce hazırlanması gerekenler ;
Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, bulgur ve pirinci ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Bir gece öncesi hazırladığınız malzemeleri ayrı ayrı haşlayın. Pirinç, bulgur ve meyveleri de ortalama 10 dakika kadar haşlayın.
Hazırlanışı ;
Aşure bereketli olduğu için, evinizdeki en büyük tencereyi ocağın üstüne koyun. Malzemeleri sırasıyla tencereye ekleyip, biraz kaynatacağız. Yani basit bir tarif, kolay olacak.
- Öncelikle tencereye buğdayı koyup, üzerine 20 su bardağı su ilave edin. Kaynamaya başladığında köpük yapabilir, köpüğü üzerinden alın.
- Kuru fasulyeyi ilave edip, bir taşım kaynatın.
- Nohudu ilave ederek, bir taşım kaynatın.
- Pirinci ilave ederek, bir taşım kaynatın.
- Bulguru da ilave ederek, bir taşım daha kaynatın.
- Baklagiller, aşure soğudukça şekeri çeker. Sırada şeker var. Eğer çok tatlı olmasını istiyorsanız oranı artırabilirsiniz. Damat tadınıza kalmış..
Meyveler.
- Öncelikle kuru kayısı ilave ederek, bir taşım kaynatın.
- Kuru incir ilave ederek, bir taşım kaynatın.
- Kuru üzüm ilave ederek, bir taşım kaynatın.
- Son olarak elma ilave edin. Fakat elmalar sert ise, koymanız tavsiye edilmiyor. Tadını bozabilir.
Diğer Malzemeler.
Aşureye bereketi veren kısım burası sanırım. Damat tadınıza göre, istediğiniz her şeyi ekleyebilirsiniz. Konserve mısır, fındık, fıstık, portakal kabuğu, ceviz ya da limon kabuğu. Sizin tercihinize kalmış. Bu malzemeleri ekledikten sonra bir taşım daha kaynatın. Hindistan cevizi, tarçın, karanfil eklendikten sonra bir taşım daha kaynatın. Ve aşure hazır. Ocağın altını kapattıktan 5-6 dakika sonra kabuk tarçını çıkartın. Aşureyi kaplara paylaştırdıktan sonra, zevkinize göre üzerini fındık, badem, nar gibi malzemeler ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun
Yorumlar
Yorum Gönder