Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yayın

Tarçın – Bal Maskesi Nasıl Yapılır ? Faydaları Nelerdir ?

Günlük kullanıma uygun  bal ve tarçın  maskesinin hazırlaması ve uygulaması çok basit ve sonucu ise muhteşemdir. Mutfağınızda kullandığınız malzemelerden doğal ve etkili bir güzellik maskesi yapabilirsiniz. Tarçın ve bal  ... DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Besin zinciri Nedir ?

Doğanın kanunu olarak, canlılar bir canlıyı besin olarak kullanırken, bir başka canlıya kendileri besin olurlar. Canlıların birbirlerini tüketmelerine göre sıralanan bir zincirdir. Özet olarak canlılar topluluğundaki organizmaların, beslenme alışkanlıklarını yansıtan kavrama besin zinciri denir.

Besin zincirinin her bir halkası ayrı bir türden oluşturulur. Fakat hiçbir zaman doğada tek sıralı zincire rastlanmaz. Canlılar doğada birden fazla türü besin olarak kullanabildikleri gibi, kendileride birden fazla tür için besin kaynağı olurlar. Bu durum zincirlerin birbirlerine karışık beslenme ağları oluşturmasına neden olur.

Besin zinciri; tüketici, üretici ve ayrıştırıcılardan oluşmaktadır. Üreticiler besin zincirinde ilk basamakta yer alırlar. Üretenler kendi besinini yapan ya fotosentez yapan canlılardır. Tüketiciler etle beslenen ve otla beslenen olmak üzere ikiye ayrılırlar. Ayrıştırıcılar ölmüş hayvan ve bitki artıklarını parçalayarak doğaya kazandıran mikroskobik canlılardır ve besin zincirinin her basamağında görev yaparlar.


Besin Zincirine Örnekler
Ot – fare – tilki – dağ aslanı

Havuç – Tavşan – Atmaca – Tilki


Papatya – Çekirge – fare – Yılan


Ot – çekirge – kurbağa – yılan – atmaca

Yonca – dana – insan


Besin Zinciri Piramidi Nedir?

Besin ağında bulunan canlıları, beslenmelerine göre ayrı ayrı gruplara (trofik düzey) yerleştirdiğimizde besin piramidini elde ederiz.



Yorumlar

  1. Belki çoğumuzun biraz da olsa bildiği bir konu ancak detaylı bir araştırılma yapılırsa çok dengeli bir dünya da evren de yaşadığımızı herkes görecektir. Belgesel izlerken aslanın ceylanı yemesine üzülmeyen yoktur ancak aslan ceylanları yemese dünya ceylan istilasına uğrardı diyebiliriz. O Besin zinciri dengeli bir hayat düzeni için şart

    YanıtlaSil
  2. İlkokuldan beri öğrencilere öğretilen bir döngü.Günümüzde ama kimse umursamıyor maalesef.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeşil mercimeğin zayıflamaya etkisi

S ofralardan eksik edilmemesi gereken yeşil mercimeği sevenler oldukça şanslı. Çünkü bu sağlıklı besin tam bir şifa kaynağı. Bağırsaklarınızın düzenli çalışmasını, bağışıklık sisteminizin güçlenmesini ve zayıflamayı istiyorsanız bu besini sofralarınızdan eksik etmemelisiniz. Yeşil mercimek bol miktarda lif içerir. Lifler, bitkilerin hücre duvarında bulunan bileşenlerdir. Tüketim ile mideye girdikten sonra şişerek hacim oluştururlar. Böylece daha kısa sürede tokluk hissi oluşur, açlık hissi azalır ve diyete uyum sağlar. Bitkisel protein yönünden zengindir. Besinlerin, ısı etkisiyle metabolizma hızını artırır. Sindirime bağlı harcanan enerji artacağı için, zayıflama sürecinde mükemmel sonuçlar verir. Yeşil mercimek bir fitoöstrojendir. Yani kısmende olsa vücutta östrojen etkisi gösteren ilaç gibi bir sağlıklı besindir. Menopoz semptomlarını hafifletir. Rahim ve meme kanseri gibi hormon bağımlı kanserlerden koruyucudur. Fakat bu tür hastalıkların tanısını alan hastaların, kısmi öst...

Cennet elması nedir,faydaları nelerdir ve nasıl kurutulur

Cennet elması (hurması) ;halk arasında Trabzon hurması da denilen bu meyve kışın yaprakları dökülen,seyrek dalları olan bir ağaçtır.Saymakla bitmeyen faydaları vardır.Portakal renginde ve sert iken toplanır ve olgunlaşması için bir süre bekletilir. Kullanım alanları : Kurutması yapılır.Reçeli,marmelatı,bebeklerde ek gıda döneminde yoğurtla karıştırıp verilebilir.Faydalarını anlatmaya başlamadan önce,kurutma işlemi nasıl yapılır anlatmak istedim ; Not : Kurutma işleminin resimli anlatımı aşağıda yer almaktadır. Henüz olgunlaşmamış ham meyveler sapları koparılmadan toplanır.Tercihen büyük,hasarsız meyveler kullanılır.Elma sertliğindeki cennet elmalarının kabukları soyulduktan sonra ise saplarından aralıklar kalacak şekilde birbirlerine değmemesi için bağlanır.Bağladığınız hurmaları kaynamış suyun içerisinde maksimum 10-15 dk bekletip çıkarıyoruz.Bu aşamadaki amaç meyvenin pişmesi değil çabuk kurumasını sağlamaktır.Suyun içine bir miktar kekik koyarsanız eğer küflenmesini de önlemi...

Tarçın – Bal Maskesi Nasıl Yapılır ? Faydaları Nelerdir ?

Günlük kullanıma uygun  bal ve tarçın  maskesinin hazırlaması ve uygulaması çok basit ve sonucu ise muhteşemdir. Mutfağınızda kullandığınız malzemelerden doğal ve etkili bir güzellik maskesi yapabilirsiniz. Tarçın ve bal  ... DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ